Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2014




ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης σε ερώτηση που κατέθεσε προς τον Υπουργό Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, με θέμα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες αυτοκινητιστές και οι επιπτώσεις της χρήσης των παράδρομων της Εγνατίας Οδού(κατοικημένες περιοχές του Δ. Παγγαίου) από τα φορτηγά οχήματα με πινακίδες τρίτων χωρών, αναφέρει τα εξής:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό:
Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.
Θέμα: Τρόποι αντιμετώπισης σημαντικών προβλημάτων των Ελλήνων αυτοκινητιστών και ασφαλή χρήση των αυτοκινητόδρομων.

Κύριε Υπουργέ,
Όπως έχει προαναφερθεί και στην από 4.2.2014 σχετική ερώτησή μου, ο χώρος των Ελλήνων αυτοκινητιστών, έντονα και πολύπλευρα πληττόμενος από την οικονομική κρίση, αντιμετωπίζει ποικίλα προβλήματα, που προβάλουν απειλητικά για την επιβίωσή του, με ότι αυτό συνεπάγεται για την εθνική οικονομία, αλλά και για τα δημόσια έσοδα που προέρχονται από τη μεταφορική δραστηριότητα.
Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα, που έχει πλήξει το μεταφορικό έργο και τον μεταφερόμενο όγκο των Ελλήνων αυτοκινητιστών, αποτελεί η είσοδος φορτηγών οχημάτων με πινακίδες τρίτων χωρών στην χώρα μας, που τα οποία χρησιμοποιούν τους παράδρομους της Εγνατίας οδού(σας επισυνάπτω την προσωπική μου εμπειρία με την καταγραφή διέλευσης 30 φορτηγών οχημάτων σε μία ώρα).
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τον αυξημένο κίνδυνο ατυχημάτων λόγω της διέλευσης τους από κατοικημένες περιοχές κυρίως του Δήμου Παγγαίου (Παλιά Εθνική Οδός και Παραλιακή) και μάλιστα με μεγάλη ταχύτητα, την καταστροφή των υποδομών (οδόστρωμα), τη μεγάλου μεγέθους απώλεια εσόδων για το κράτος και ,τέλος, τη συρρίκνωση της εργασίας των Ελλήνων οδηγών και των μεταφορικών εταιριών.
Σε όλες τις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης καταβάλλεται το αντίτιμο των διοδίων κατά την έναρξη ή τη λήξη της διαδρομής κατά την είσοδο ή την έξοδο από την χώρα. Η καταγραφή των διελεύσεων γίνεται ηλεκτρονικά, χωρίς να διακόπτεται η κυκλοφορία και να εξαναγκάζονται σε ακινητοποίηση και επανεκκίνηση τα φορτηγά αυτοκίνητα και ως ακόλουθο ολόκληρη η κυκλοφορία .
Στη χώρα μας οι σταθμοί είσπραξης διοδίων είναι εγκατεστημένοι στις βασικές οδικές αρτηρίες και η καταβολή των αντίτιμων γίνεται επιτόπου, αφού ακινητοποιηθεί το φορτηγό όχημα δημιουργώντας έτσι προβλήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας, στην έγκαιρη εκτέλεση των δρομολογίων μεταφοράς αλλά και την ρύπανση του περιβάλλοντος.
Επομένως, η κατάργηση του συστήματος αυτού είσπραξης διοδίων επιβάλλεται για λόγους οικονομικούς, περιβαλλοντικούς και λόγους ασφαλείας των συγκοινωνιών και της κυκλοφορίας.
Συμπερασματικά, αντί του ισχύοντος συστήματος, προτείνεται η ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής καταγραφής και η καταβολή ολοκλήρου του αντιτίμου των διοδίων για την διαδρομή που πρόκειται να διανύσει το αλλοδαπό όχημα στο συνοριακό σταθμό, όπως επίσης και η άρση κάθε εμποδίου στην απρόσκοπτη χρήση των αυτοκινητόδρομων.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
1. Προτίθεται ο κ. Υπουργός να υιοθετήσει την πρόταση για ενεργοποίηση ηλεκτρονικής καταγραφής και καταβολής αντιτίμου διοδίων στο σταθμό των συνόρων κατά την έναρξη της διαδρομής του αλλοδαπού φορτηγού αυτοκίνητου στη χώρα;
2. Προτίθεται το Υπουργείο να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να δοθεί ένα τέλος στη μετακίνηση των φορτηγών στους παράδρομους της Εγνατίας Οδού, που εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους στην ασφάλεια των συμπολιτών μας και προκαλεί μεγάλη απώλεια εσόδων στο Ελληνικό κράτος και στους Έλληνες επαγγελματίες;
Ο Ερωτών
ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Βουλευτής Ν.Δ. Ν. Καβάλας




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου